h-port h-port-sm

Afstudeeropdracht Hogeschool van Hall Larenstein

In 2008 ben ik afgestudeerd aan de Hogeschool van Hall Larenstein. De afstudeeropdracht heeft een half jaar in beslag genomen en bestond uit een onderzoek en een ontwerpopgave voor nieuwe woningen, ecologie en cultuurhistorie. Het plangebied was gesitueerd aan de Oostelijke rand van de Polder Mastenbroek, tussen Zwolle en Genemuiden.

 

De uitdaging bestond er bij dit project uit, om minimaal vijfhonderd woningen weg te zetten, zonder dat er een te grote impact op het Nationale landschap zou ontstaan. Ecologische waarden diende versterkt te worden, er moest ruimte komen voor een grootschalige zandwinning en waterberging bij hoge waterstanden van het Zwarte Water.

 

Uiteindelijk bestaat mijn plan uit vier verschillende ‘miniatuur’ polders die allemaal een eigen functie vervullen en toch een geheel vormen. Op de zandwinplas is ruimte ontstaan voor nieuwe drijvende woningen, die een connectie hebben met de bestaande erven, die op hun beurt weer omgezet kunnen worden naar nieuwe woonerven. Op deze manier is de impact van de nieuwe bebouwing relatief klein, en vanaf de dijk is de beleving van het landschap zelfs praktisch gelijk gebleven.

Tags: , , , , ,

| »